vrijdag 22 november 2013

Het lustrumproject

Zo, eindelijk tijd om meer over het lustrum van De Harmonie te schrijven. En natuurlijk ook over het filmpje waar ik melding van maakte.
In februari dit jaar zaten we bijelkaar, lustrumcommissie, bestuur en dirigent, om te praten over filmmuziek. Dat zou het dit keer gaan worden.
Halverwege de vergadering vertelde Gerard Wiarda, de dirigent, over een operavoorstelling die hij had bijgewoond in het Posttheater. De regisseur van die opera was Sybrand van der Werf, iemand die hij kende uit zijn tijd bij Myra en die daar zijn eerste opera ooit had geregisseerd omdat hij en Gerard allebei graag een opera wilden. Ineens keek Gerard rond en vroeg:"Of... zullen we toch een opera gaan doen?"
Hij keek zo enthousiast en had ook al direct een voorstel. Ikzelf durfde gewoon geen nee te zeggen, en waarom ook. Een opera is toch fijn om te doen.
Een vergadering later hadden we de opera al beluisterd en was het programma zo goed als rond.
We beginnen met een korte ouverture van Salieri, vervolgens is er een korte opera van Rimsky Korsakov, 'Mozart en Salieri' en na de pauze spelen we de veertigste symfonie van Mozart. De tekst van de opera is gebaseerd op een gedicht van Poesjkin getiteld 'Mozart en Salieri'.
De opera zal halfconcertant uitgevoerd worden met het orkest op het podium.
Ik kreeg het telefoonnummer van Sybrand en op een koude, winderige dag in mei reed ik een heel eind Friesland in waar Sybrand met zijn vrouw bij zijn ouders logeerde. We hebben het hele project uitvoerig besproken, alles tegen het licht gehouden en van twee kanten besloten dat we verder zouden gaan.

het filmpje

Natuurlijk houden we voortdurend de begroting tegen het licht; vooral Ellen vander Heijdt, de penningmeester. Samen met Michiel Hillen, lid van de lustrumcommissie, schrijft zij alle mogelijk fondsen aan om het gat in onze begroting te dichten.
We gaan ons project ook presenteren op een site die speciaal op fondsverwerving is gericht.
Gerard stelde voor om in die film een praatje te houden over het belang van het project. Dat idee heb ik omarmd en toch hebben we dat niet gedaan. Ik heb Sybrand voorgesteld om via skype een gesprek te arrangeren waarbij Gerard en Sybrand elkaar interviewen aan de hand van vooraf gestelde vragen.  Sybrand vraagt Gerard over de samenstelling van het programma, waarom weer Mozart, of de muziek van Salieri nu nog zou worden uitgevoerd als het verhaal van de intrige rond Mozart en Salieri niet zou bestaan. Gerard stelt vragen over de visie en werkwijze van Sybrand en probeert duidelijkheid te krijgen over de rol van de regisseur, vergeleken met die van een dirigent.
Veertien dagen geleden zaten we bij Gerard. Amse Kuipers, bestuurslid, installeerde twee camera's en dat gesprek is de basis van het filmpje. Amse is het nu aan het monteren. Hij haalt stukjes uit het gesprek en voegt dat samen met een verrassende opname van de librettist, Jo Willems, en foto's van de zangers.
Het complete gesprek komt op de site van het orkest.

Groet,

Tera              

Geen opmerkingen:

Een reactie posten